Mot galoppen!

 
En gammal bild med ny redigering från Täby Galopp.
 
Idag ska jag fota galopp igen! :D

Any Questions

Täby Galopp, 26 juli 2013

Detaljer

Bilder från Täby galopp 27/7.

Western

Deltagare på Rimboritten 2013.

Blått

Bilder från Rimboritten 2013.

Rimboritten 2013

 
Bilder från Rimboritten 2013
 
I lördags var jag med familjen på en hästtävling - Rimboritten - som vi brukar åka till varje år. Huvudanledningen är att pappa hjälper till med att koordinera var alla hästarna är på banan. Jag brukar fota och även hjälpa till som funktionär. Grenen är distansritt som går ut på att man ska rida en sträcka på mellan typ 50-100km i olika etapper, och hästen ska genomgå veterinärtester och pulstester som visar att sträckan disponerats bra - det handlar alltså inte om att rida fortast och ha en död häst när man kommer i mål (typ, kan inte alla regler och så). Lite skillnad från galopptävlingarna!
 
Den mesta av tävlingen avgörs ju ute på banan som är väldigt lång (nästan ingen står längst banan och tittar, förutom skötarna som assisterar med vatten), men det roliga att fota händer i start/målområdet, där vi var. Bland annat ska hästen sänka pulsen efter målgång (tiden räknas tills den godkänns i pulskontrollen) - fort. Så så fort de kommit i mål häller man vatten över hästarna och så - det är kul att fota!
 
Fler bilder kommer!
 

Sommarbukett och konstiga färger

 
En "liten" (nej, faktiskt rätt stor) bukett som jag gjorde när jag var ute på landet för några dagar sedan. I samband med att jag fotade fåren faktiskt. Buketten var faktiskt riktigt stor med massa olika blommor i. Blombladens färger brukar sällan bli "rätt" på bild, inte den här gången heller.. Så efter lite arbete med färgerna i gimp blev de såhär. Det är verkligen jättesvårt att fixa färgerna i efterhand, om man inte har ett jättebra utgångsläge. Det är ofta för grönt.. och när man fixar blir det för blått och magenta. Svårt!

På gräset

 
Lite bilder från gräsloppen på Täby Galopp igår (obs, inte samma lopp). Det blev ganska grynigt och konstiga färger och jag är inte så nöjd med redigeringarna jag gjorde av dessa bilder, direkt när jag kom hem igår. Får väll gå på dem en omgång till senare.. Vad tycker ni? ;)

Fältet med varvet kvar till mål

 
Lopp 3, Täby galopp 27/7-13. ZINGOALLA ZAID i ledning.

CECILIA

 
I vinnarcirkeln när Espen Ski sadlar av Cecilia. Jag gillar att man ser hästens öga. Proportionerna blev helt knas lixom. I like! :D

greyscale~ish

 
Redigerade några av bilderna, jag fotade på Täby Galopp idag, lite annorlunda. Det är lixom lite omväxling mot mina annars så stillsamma redigering (även om jag gillar kontrast!). Sista bildens rediering är jag riktigt nöjd med!  Vad tycker ni?

Nyfiken b/w

Svartvit version av bilden på lammet jag visade igår. LÄNK HÄR.
 
Igår skrev jag om hur det fascinerar mig hur man kan ta porträttbilder av djur. De ser så mänskliga ut på något sätt och varje porträtt blir personligt och visar ansiktsdragen hos just den individen. Vissa människor kan ibland bli lite obekväma framför kameran och agerar inte som vanligt, vilket kan göra att man inte får just de mest personliga dragen på bild. Djur har sällan (läs: aldrig) det problemet utan bli alltid natuliga och okonstlade på bild. Dessutom kan jag inte bestämma hur djuren ska röra sig vilket gör att rörelserna och poserna blir normala och jag kan fotografera på det sätt jag gillar mest - bara följa med och försöka vara på rätt plats vid rätt tillfälle (ingen arrangering av motivet, som jag tycker är så svårt).

Nyfiken

Kamera & objektiv: Sony a290, Sony 18-55mm
 
Ett litet nyfiket lamm med sin mamma i bakgrunden. Jag tycker det är facinerande hur man kan ta porträtt av djur.
Jag tar ofta såna bilder av hästarna på galopptävlingarna och igår fick jag chansen att ta porträtt av fåren i en fårhage som jag stegade in i. Bredvid vår väns, som vi var hos, hus finns nämligen en stor fårhage med massa söta få och lamm i, som bräkte rätt roligt också xD
 
De yngsta fåren var mest nyfikna och medan de andra fåren i maklig takt stegade iväg från mig kom de små fram och ville titta vad det var för en filur med en kamera som satt på huk och fotade bland deras mat! Jättesöta! Jag fick faktiskt några riktigt bra och skarpa bilder trots att det hade börjat skymma. Man kan även se lite brus men inte den galna mängden RGB-brus som min kamera brukar krydda bilderna med.. ^^ Man får vara glad för det man haver!

Hemma..

Tågvagnen med kupéerna på höger sida, på vägen hem.

Jo, jag är i Sverige nu, men jag har inte rört datorn sedan jag kom hem. Jag har hela tiden annat för mig och idag ska jag med familjen ut på landat och bo hos en vän i några dagar. Så jag får helt enkelt visa alla bilderna sen! Hoppas ni har det bra och njuter av sommaren!

Mobilbild

 
Var på sandnäset igår och det var så fint! Det blev en mobilbild för
kamerorna är jag så rädd om när det gäller sand.. :3

Långa slutartider i Berdjansk


Alla bilderna är tagna med 30 sek, f/22 och iso 100 med min Sony a290 + 18-55mm + gorillapod-stativ
 

Hög musik och blinkande ljus


Strandprommenaden i Berdjansk.

Cuz only one eye colour is to mainstream!

 
En fin katt som strosade på stranden för några dagar sedan. Jag uptäckte först efteråt att den hade
olika färg på ögonen. Ett blått och ett grönt. Visste inte enns att katter kunde ha blå ögon.

spontant

 
Igår kväll fotade jag spontant ett par killar på stranden som övade (typ) akrobatik. Jag såg att de gjorde massa coola volter och sånt och gick fram och frågade om jag fick fota dem. De tycker de absolut at det var, vilket var jättekul! Så stylade de lite extra bara för att jag skulle få häftiga bilder xD Vilket man skulle kunna diskutera om jag fick ... men den första tycker jag är rätt cool faktiskt. Eftersom jag fotade med blixt kunde jag lixom bara få en bild per hopp/volt de gjorde.
 
Jag tyckte i alla fall att det var jätteroligt att de var så positiva till att jag fotade och så var jag lite extra stolt över mig själv för att jag faktiskt vågade fråga och att jag lyckades kommunicera med folk i (typ) min ålder (de var lite äldre än mig skulle jag tro) - min ryska är egentligen inte tillräckligt bra för att jag ska våga vara så social och snacka med folk haha!
 
Hoppas ni har det bra i Sverige! Jag har ju internet här men jag vill inte sitta så mkt med datorn - jag är ju faktiskt här på semester! ;) På torsdag kväll kommer jag hem.

den underbara känslan av ren eufori

Söndag 7/7, kl. 20.26
 
Igår var vi på sandnäset Koca [Kasá] igen. Och vi fick uppleva en helt underbar solnedgång och framför allt en helt lugn rosa skymning som speglades i Azovska sjöns salta vågor. Som ni ser blir jag filosofisk bara av att berätta om det. Men på plats och hela vägen hem var jag helt euforisk av den underbara känslan jag fick vid havet. Hela kvällen satt jag bara där i en solstol med fötterna i den ljumma sanden, med en pocket - Slumdog millionaire, i handen. Den spännande uppgörelsen i boken ackompanjerades av de lugna vågorna som sakta rullade in på stranden. När jag läst ut boken tog jag en simtur ut i det fortfarande varma havet och bara njöt av hur underbart livet kan vara. "Det är inte svårt när det är lätt!" kunde jag höra en bekant röst säga, huvudet och la ned huvudet i havet och tittade på solnedgången uppochned. Kan ni förstå hur underbart det känns när man simmar i samma vatten som solnedgången går ned i? Jag kan nog inte få er att förstå hur underbart det var bara genom att skriva.. men underbart var det! Ren eufori!
 
Men för att föreviga den underbara kvällen och framför allt ljuset försökte jag få med det på bild - det blev många bilder! Bland annat fotade jag en lång serie bilder på vågorna som rullar in på stranden. om ni vet något bra program/hemsida där jag kan göra dem till en gif får ni gärna tipsa mig! Det vore tacksamt! <3

Gatuhund

 
En så himla söt liten gatuhund som jag och mamma såg på marknaden idag! Den var riktigt fin faktiskt och försäljarna som hade sina stånd där verkade känna igen den. Först trodde jag faktiskt att den var någons, men sen såg jag att den sprang omkring precis som den ville som alla andra gathundar.
 
Det finns tyvärr många hemlösa hundar och katter i den här staden - vilket är svårt att se om man är djurvän. De får helt enkelt förlita sig på att någon vänlig människa ska bjuda den på lite mat och framför allt vatten såhär varma dagar (det har varit runt 30-35 grader - luften fullkomligt dallrar i solen på gatorna). Och när man ser en såhär söt hund, som dessutom verkade jättesnäll, så vill man ju bara gömma den i resväskan och ta med den hem.. om det ändå vore så enkelt.. :/

Horisonten är alltid den samma

Azovska sjön sedd från sandnäset i Berdjansk.
 

Stränder

 
Igår eftermiddag åkte vi med min mammas barndomskompis, som bor här i Berdjansk, för att bada på sandnäset. Det är ganska svårt att förklara vad det är så HÄR kan ni se det på kartan. Det är alltså ett långt näs som består endast av sand och har en perfekt strand som sträcker sig ett par mil rakt ut i havet.
 
Tyvärr har man inte samma sorts syn på bygglov (som knappt existerar - man får bygga "så länge det inte stör någon" och så länge man mutat kommunpolitikerna ordentligt), naturskydd och allemansrätt (som inte existerar alls) i Ukraina, som i Sverige. Så näset som en gång var orörd natur och fria stränder är idag tätt bebyggt med stora hotell och restauranger blandat med husbyggen som avstannat och ibland övergetts på grund att "pengarna tog slut". Det är ganska tragiskt att se eftersom vi inte är intresserade av hotellen eller restaurangerna utan vill bara hitta en ledig plats där vi kan breda ut våra filtar. 
 
Men i alla fall - det är fortfarande inte så fullbelamrat med byggen att man inte kan hitta en ledig plats, men ibland är det rätt svårt. Igår hittade vi ett rätt bra ställe att vara på. Dock skulle man kunna se något positivt med att det finns restauranger och det är att vi troligen hittade Berdjansks enda gratistoalett, som erbjöd både papper och tvål, bredvid stranden, haha!
 
Det finns så mycket här som är helt annorlunda mot hur det är hemma i Sverige. Ibland är det jobbigt, men oftast tycker jag bara att det är häftigt och jag försöker leva mig in i hur det är att bo här. Jag och mamma kom tyvärr fram till att vi hade haft svårt att bo här permanent, trots den underbara sommaren och det varma havet. Vi är helt enkelt för vana vid det lite mer ordnade samhälle vi har i Sverige, bland annat med bostäder, arbeten, kollektivtrafik, socialt skyddsnät osv.. Men att vara här på semester har vi inte svårt för - det är helt underbart ;)
 

Varning: fallande aprikoser!

En liten hälsning från Ukraina:
 
På kvällen i onsdags, gick vi på besök hos min mammas moster. Längs vägen som man går på för att komma till hennes hus står aprikosträden tätt, ja, de står tätt överallt längs vägarna i den här delen av staden. Nu är frukten mogen och börjar falla som bomber från trädkronorna. Man får både titta ned för att se var man sätter fötterna och upp i kronorna för att slippa få frukten på sig.
 
Just nu sitter vi inne och säntar ut den värsta värmen. I morse var vi på stranden och gick hem vid lunch då det började koka i luften. När man ska ta sig upp för den långa trappan känns det rätt tungt att gå, mitt på dagen. Och man måste upp för den när man ska hem igen från stranden. Så nu har vi haft lite siesta och ska nog ut på äventyr igen snart ;)

Киев ж/д

Bilder från Kievs huvud-tågstation. La ned systemkameran i väskan innan jag gick på tåget.
Sen fotade jag med kompaktkameran, har inte laddat in de bilderna än.

Ett första livstecken!

Fotat med gorilla-pod-stativ (därav grodperspekivet) nu ikväll. Känner ni igen platserna från förra årets bilder?
 
Idag har varit en väldigt lång dag, känns det som. Imorse vid 11.30, ukrainsk tid (vi ligger 1h före Sverige), kom nattåget fram till kuststaden Berdjansk. Mormor mötte upp oss och hoppade på en överfull buss hem till henne. Åt lunch och gick sedan ned till havet för att bada. Vattnet var underbart varmt - sådär att man bara vill ligga i, i en evighet! Sedan har vi också tagit en sväng förbi marknaden och varit på besök hos min mammas moster. På hemvägen skruvade jag på kameran på gorilla-pod-stativet och försökte fånga natten med långa slutartider.
 
Min dygnsrytm har inte anpassat sig efter ukrainsk tid ännu, så jag går omkring och tror att den är en timme mindre än den är, i princip. Efter den långa resan ska jag nog ändå försöka gå och lägga mig rätt tidigt - om inte annat i svensk tid :3

I luften..

↓ Bilder från förra årets resa till Ukraina - nu är jag på väg dit igen!
Ser ni de häftiga, färgglada husen där nere? Härligt med färg bland allt grått! ↑
Bilder från flyget mellan Riga och Kiev. Då bytte vi i Riga - idag byter vi i Warsawa (Polen).
 
Nu har jag och min mamma nästan kommit halvvägs på vår långa (rent tidsmässigt) resa till min mormor i Ukraina. Resan består av 2 flyg och ett nattåg. När detta inlägg publiceras sitter vi förhoppningsvis på vårt andra flyg som tar oss från Warsawa, där vi bytte flyg, till Kiev. När vi kommer fram till Kiev ska vi ta oss till tågstationen och ta ett nattåg mot Berdjansk där min mormor bor. Det tar hela 17 timmar innan vi kommer fram men vyerna vi åker föbi är helt underbara så vi kommer nog inte vara uttråkade - jag tycker att tågresan är den mest spännande delen av själva resan (åkandet)! Självklart kommer jag ta massor med bilder, men kanske mest med min kompaktkamera.. vill inte skylta med att jag har (om än en gammal) systemkamera i väskan, när vi reser.. :3
 
När jag kommer fram ska jag ut på jakt efter ett simkort med 3G till min laptop.. hoppas jag hittar ett. I så fall kanske jag till och med kan blogga därifrån! Dock kommer det inte vara mitt fokus.. ^^ Om inte annat loggar jag in från något internetkafé och skriver hur jag har det.
 

Packat..

↓ Här kommer några opublicerade bilder jag redigerade för några dagar sedan. Från förra årets resa till Berdjansk, Ukraina.
Några herrelösa hundar på stan. Tänker på musikvideon till "Save the world" med SHM..
Tågräls som går mitt i strandprommenaden. Där går det godståg reguljärt - ett par gånger om dagen. Och det är otroligt många vagnar - så ska man någonstans måste man vara på rätt sida om tåget när det kommer ^^
En av många attraktioner på strandprommenaden - att rida. Tycker lite synd om hästarna :( Tur att det finns folk som vill komma och klappa dem! :)
 
Har inte haft tid att blogga något idag. Har haft fullt upp med att packa och göra mig klar för resan till Ukraina imorgon. På kvällen var jag på bio och såg After Earth, med mina vänner - perfekt hejdå-dag!
RSS 2.0