Solig oktoberdag

I lördags. Fotograf: Anna (jag).

Häcklöpning utan häckar och motljus.

Bild 1: Ett varv kvar till mål. 2: Vinnaren i vinnarcirkeln.
 
I söndags var marken frusen på galoppbanan. Detta gjorde att gräsbanan var väldigt hård och klumpig, vilket kan leda till att hästarna trillar och skadar sig eller i värsta fall bryter benen (vilket är det värsta en galopphärst kan vara med om), så tävlingsledningen beslutade att de 3 hinderloppen skulle ridas på dirt-tracken (sandbanan), alltså utan några hinder. Hinderlopp är oftast runt 4000 meter långa vilket är mycket längre än ett vanligt race, ca 2,5 varv på dirt-tracken, så i början tog ekipagen det i ganska kungt tempo. Ni ser att vinnaren bara låg på andra plats när det var ett varv kvar.

En hel filmrulle från Skeppsholmen

                                              Skriv gärna vad ni tycker om såna här bildbomber.. blev den här för lång? ;)

fotograf: Anna (jag), kamera: Sony a290 + 18-55 mm

Jag och mamma var inne i stan i måndags. Förutom lunch med sushi i pk-huset och lite shopping tänkte vi besöka Östasiatiska museet igen, det ligger på Skeppsholmen som inte ligge så långt från Kungsträdgården så vi tog en liten prommenad dit. Väl där upptäckte vi att de inte har öppet på måndagar, och då stod vi ändå där.. så vi tog en liten prommenad runt vacka Skeppsholmen istället. Det blåste en hel del där man inte va i lä, men när vi kom runt udden var det nästan skönt (jag hade tagit en för tunn jacka.. så det var mitt fel att jag frös)! På Skeppsholmen ligger bland annat moderna museet och Skeppsholmsgården och en båtbyggarskola. Så överallt finns det fina saker att titta på och fotografera. Vid Moderna museet står det en samling färgglada skulpturer utanför, de matchade fint med höstlöven!
 
Nere vid vattnet kunde vi se Gröna Lund på andra sidan och vid kajen ligger det fullt fina gamla (och nya) skutor och båtar. Bland andra Skeppsholmsgårdens 2 skolfartyg: Shamrock (stora vita) och Lova (lilla blå/bruna), när jag var 10 och 11 åkte jag 2 sommrar i rad med Lova på seglarkollo. Så i 12 dagar bodde jag och 7 andra ungdomar på båten med ledare och vi åkte genom nästan hela Stockholms skärgård - underbart (fast då tyckte jag mest att det var läskigt att vara hemifrån så länge utan mamma eller pappa)! Längst kajen ligger också många studentlyor inhysta på båtar och vi såg många lösningar hur man bäst gör sig hemmastad på en båt. Men det roligaste var byggnaderna som vi såg när vi nästan gått runt hela ön: Torpedverkstaden och Mindepartementet. Jag och mamma tänkte hur deras sloganar och PR hade kunnat se ut idag "Torpedverkstaden: Vi lagar din torped så att den blir som ny igen." "Mindepartementet - Har du köpt en mina? Registerra den hos oss!" (eller vad nu departement sysslar med..)
 
Efter vår lilla rundtur skyndade vi oss, frusna, till gallerian, köpte en stooor Morots-cheesecake på American Bacery (eller vad den nu heter) och en stor kopp passionsfrukt-te på Espresso House som jag och mamma delade på - sen gick vi på bio :D

Vackert kvällsljus på galoppen

Lopp 9 på Täby galopp 28/10-12. Fotograf: Anna (jag). Kamera: Sony a290 + Tamron 70-300mm
 
I höst har jag varit på Täby galopp nästan varje söndag då det varit tävling och jag börjar få klämm på hur det här med galopp fungerar, för det är mycket mer än bara hästar som springer. Därför tänkte jag berätta lite, utifrån dessa bilder, hur starten Dock skippar jag hela spel-grejen med folk som satsar pengar, för det är jag inte alls involverad i.

1. Hästarna och jockeysarna (ryttarna) leds ut till banan och galopperar (ganska lungt oftast) till startboxarna.
2. Alla hästarna ska befinna sig bakom startboxarna innan man kör in den långa vagnen med boxarna till startpositionen, sedan börjar lastningen.
3. Det kan ta lite tid för hästarna att ta sig till boxarna, på infotavlan kan man se alla odds och hur lång tid det är till starten.
4. Bakom startboxarna går alla hästarna i en cirkel i väntan på att de, en i taget, lastas i startboxen (vilket ibland kan vara lite kaotiskt)
5. Jockeysarna på hästarna som redan är lastade i boxarna försöker få sina hästar att vara lugna men samidigt fokuserade, för så fort sista hästen är lastad går starten direkt, så de sitter och klappar dem och ibland kanske visslar nått, det bullrar trots allt ganska mycket när alla stissiga hästar ska in i boxarna brevid.
6. Boxarna framifrån. Änn är alla inte lastade.
7. Starten går (dörrarna öppnas) och alla hästarna rusar iväg. 50 meter in i loppet (där jag står) är klungan samlad, men här börjar kampen om positionerna.
8. De rusar förbi mig och in i första kurvan, nästa gång man ser dem på nära håll är 3/4 dels varv senare, på upploppet.. det är där de flesta utav mina bilder jag publicerar är fotade.
 
Uppföljning kommer med vad som händer på uppvärmingen och sedan vad som händer efter loppet, skriv gärna vad ni tyckte om min lilla guide :D

negativa tankar...


Den här bilden sammanfattar gott och väl hela tävlingen jag var på idag: sol-fläckar, suddigt fokus och högt iso.
 
Höstsolen stod lite för lågt för min smak, så även fast solen stod som högst kom den ändå i höjd med motiven jag fotade och skickade långa ljuskaskader rakt in i linsen. Kameran som jag tyckte kunde få exponera halvmanuellt idag fick inte nått lätt jobb. S 1/320 var för övrigt den snabbaste tiden jag kunde ha.. vilket inte heller var optimalt. Det låter nog inte så himla positivt dethär, och jag blev lite omotiverad när jag redigerade bilderna.. det värsta jag gjort ikväll är väll att jämföra med Stefan Olssons bilder (som fotar officiellt för Täby galopp) eftersom de var sjukt mycket bättre än mina egna.. Dessutom var det tråkigt att redigera alla bilderna.. och på datorn funkade inte internet..
 
Förlåt, men jag måste få ur min mina agressioner..

Detta kommer:

Skärmdump ur mappen med 60 utvalda bilder från dagens galopptävling.
 
Nu ska dessa bilder över på min andra laptop för redigering i Paint Shop som jag inte har på min skoldator (som jag skriver från nu), som dock har bättre gallringsfuntion i och med att den har Windows 7 (den andra har Vista).. Knöligt det här med bildbehandling..
 
Tror att jag ska göra nått slags bildbombs-inlägg, som jag gjorde med bilderna från hötorget, med dagens bilder... Det kommer upp om nån timme.

Ögonblick

fotograf: jag (Anna), modell: Alexandra
 
Igår hade vi Halloween i skolan. I min klass var ganska många utklädda vilket var jättekul. Min vän Alexandra hade plomonstopp på huvudet och såg allmänt läskig ut. Jag lät skuggorna leka över hennes ansikte när jag tog den här bilden.
 
Fler bilder kommer!
 

Konserthuset


Konserthuset, Stockholm.
 
I fredags fotade vi inte bara alla goda grönsaker och frukt på Hötorget, i Stockholm, utan även lite utav utsidan på Konserthuset. Arkitektur är väldigt kul att fota tycker jag, dessutom så fanns det ganska många roliga fåglar att fota också, men efter att jag fotat 3:e bilden såg vi att fåglarna bajs-bombade oss, så vi skyndade oss att ta betäckning, ingen blev skadad (som man brukar bli om nån bombar en, min humor, hehe) eller träffad av bajset...

Riga uppifrån

Gamla stan i Riga, från ovan, juli 2012.
 
Jag var i Lettland i somras, vi besökte inte Riga i huvudsak, för vi besökte en annan stad som heter Liepaja (väldigt fin sommarstad med massa fina hus, ska lägga upp massa bilder i ett inlägg sen!) längst kusten, men vi åkte med båt till Riga och fick då en liten sightseeing runt gamla stan. Mycket vacker stad - väldigt lik gamla stan Stockholm och väldigt gammal för att vara en föredetta Sovjet-stad som ofta raserades under 1900-talet.
 
Vill ni turista, men på ett sätt som inte ger så stora miljöpåverkningar (eftersom man lätt åker till Riga med båt) är Riga ett starkt kort. Med väldigt många sevärdheter och en så vacker gammal stadskärna kan man lätt spendera allt från en dag till en vecka där. Man kan också ta sig längst kusten med bil eller buss för att hitta orörda odyller, fina stränder och gamla platser med otrolig historia stt upptäcka. Jag rekommenderar Lettland!

Vardagsbetraktelse

Att höja-volym-knappen på fjärrkontrollen till tv'n fungerar bättre än sänka-volym-knappen som kärvar något oerhört. Men stänga-av-knappen fungerar utmärkt.. I think there's a message....

God natt!

Nya läsare!

Så här härligt var det en kväll i augusti, 2012.
 
Jag har de senaste dagarna fått många nya läsare som klickat sig in på min blogg från Blogg.se's förstasida. Jättekul att ni kommit hit och jag hoppas att ni vill stanna kvar här och läsa! Här får ni se en del av mitt liv genom mina bilder och små texter. Jag går första året på gymnasiet på en Natur-natur-linje mer inrikting på foto och simmar konstsim på fritiden, så här får ni också reda på lite mer om den lilla (i Sverige) men häftiga sporten konstim.
 
Jag hoppas som sagt att ni vill stanna kvar, och då får ni gärna följa mig på bloglovin eller blogkeen också!
Här nedan kan ni klicka för att följa min blogg på de båda sidorna.
 
 
Follow on Bloglovin

Lördagen den 20:e oktober 2012

Bilder fotade av min kära vän Alexandra som lånade min kamera medan jag tävlade i lördags. (Den övre bilden är på mig, men den undre är inte mina poäng, vad jag vet..)
 
USM kval 2 var lördagens sysselsättning. Det handlar såklart om en konstsimstävling. Klockan 13 började insimmet och kl 14 började figurtävlingen. Figurer simmas enskillt, utan musik. Det gäller att utföra en kombination av olika positioner med så stor kontroll som möjligt, detta bedöms sedan av en grupp domare. Man simmar i regel 4 figurer per tävling (ibland 6st).
 
Efter att alla figurerna var simmade började musik-tävlingen. Jag och min kompis simmade vårt par och vi dog inte! Ett A-par som vi simmar är nämligen 3,5 minuter långt eller 230 sekunder om man tänker så - himla långt för att vara ca 70 % av tiden under vattnet. Eftersom jag bara simmat paret sedan i augusti är det fortfarande ganska jobbigt att simma hela, men det ska nog vara överkommligt till Ungdoms-SM i november. Om ni bor i eller har vägarna förbi Stockholm 16-17 november måste ni komma och titta på tävlingen i Eriksdalsbadet!!

Det står en lysande jordglob i mitt rum

Öst- och Västtyskland finns med - så gammal är den!
 
Den här fina jordgloben står och lyser på kvällarna i mitt rum. Det är en ganka gammal glob har jag förstått, eftersom kartan på den inte ser ut som den gör idag. Bland annat är Tyskland delat i två och länder som Tjeckoslovakien och Jugoslavien finns kvar. Jag hittade den, glömd i ett hörn i källaren, och där kunde den ju inte stå, så den fick flytta in ho mig i mitt rum. Det coola är inte bara att den är gammal utan att den lyser, innuti finns en lampa som man kan tända på kvällarna. En läskig sak är bara att man inte kan ta sig in till den där lampan, så om den går sönder blir det kaos. Däför försöker jag att bara ha den tänd när jag verkligen är i rummet, och kan titta på den. Med eller utan lampa är det en bit av vår världshistoria som står på en byrå i mitt rum, och bara det är ju en speciell känsla.

Beridna högvakten @ Stockholm cup

En några veckor gammal bild, från Stockholm Cup som gick på Täby Galopp.
 
Jag tycker den här hästen var så söt! Ganska stor skillnad från de smala fullbloden som man annars bara får bild på på galopptävlingarna. Eftersom Stockholm Cup är en av de största jippona de har på Täby galopp så var Beridna högvakten där.
Jag fick agera grindvakt åt dem! :D

Ny design!

 
Efter nära ett år med den gamla designen bestämde jag mig för att fräsha upp bloggen lite. Jag älskar verkligen bilden som jag hade på min gamla header, från landet, men jag har längtat efter något nytt ett tag så nu testar jag det här, i värsta fall får jag väll byta tillbaka, hehe. Den nya headerbilden (som nu matchar med menybilden) är tagen från strandprommenaden i Berdyansk, i Ukraina. Min mormor bor där och jag var där i nästan 3 veckor i somras så jag tror att den klarar att ta över efter bilden från mitt andra sommarparadis, landet i Stockholms skärgård.
 
Ni får jättegärna skriva vad ni tycker om den nya designen!
 

Updatering: Det verkar som att bakgrunden blir vit itället för grå i Internet Explorer 8 (jag har kollat Internet Explorer 9, Chrome och Firefox där det inte verkar vara några problem), ser ni några problem får ni jättegärna skriva det! 

HötorgetFotrograf: Anna (jag)
Vi var inne i Stockholm med fotogruppen igår. Vår fotolärare har en fotostudio inte långt från Hötorget, så vi möttes där. Innan vi gick till studion fick vi en liten stund att gå runt och fota bland stånden. Och vilka vackra, fina färger och kontraster det fanns bland all frukt, svamp och bär de sålde. Snacka om höstkänsla. Att det regnade lite spelade inte enns någon roll, jag älskar när hösten är sån!
 

Målgång

Suddig bild från 14/10 på Täby Galopp. Fotograf: Anna (jag) ©
Det blir väldigt mycket galopp på bloggen nu. Men det blir ju det när det i princip är det endsa jag fotat på 2 veckor. Dessutom har jag börjat levererar allderles för många bra bilder från varje tävling för att jag ska få lagom många att lägga upp på bloggen, från helgens tävling hade jag kunnat lägga upp minst 100 bilder. Får skaffa Flickr eller nått..
 

Myrornas krig har exporterats till den digitala världen..

Skärmdump från Youtube bifogas. Skillnaden är bara att den digitala versionen av kriget är lite mer informativt..
 

Levande ljus i höstmörkret

Ett litet arrangemang med ljus i Alexandras vackra boning.
Det börjar bli höst på riktigt nu. Sorgligt att sommaren är slut, men hösten bjuder ju på andra fina saker, som höstlöv och att man kan mysa kring levande ljus. Det kompakta mörktet börjar få sitt grepp om norden.
 
Jag kom precis hem från landträningen som var riktigt bra idag. Nu ska jag fortsätta med förberedelserna till ett tal som jag och 2 tjejer till ska hålla på torsdag. Det ska bli riktigt spännande, världens bästa fim handlar den om, vilken kan det vara tro?

Frust

Fotograf: Anna (jag)
En mycket annorlunda vinnarcirkel-bild jag knäppte igår. Jag låter bilden tala för sig själv.
 
Måste förtydliga att människorna inte drar i hästens huvud så att den står sådär, utan den frustade bara och ryckte lite med huvudet så att jag fick den här udda vinkeln.

Häcklöpning @ Täby Galopp 14/10


Häcklöpningar på Täby Galopp idag. Fotograf: Anna (jag)
 
Idag gick de sista löpningarna, för säsongen, på gräsbanan på Täby Galopp. Lite synd, för jag gillar att fota loppen på gräsbanan, de är lite mer livfulla än dem på dirt-tracken. Det roligaste idag var framför llt häcklöpningarna. Den banan går i åttor i mitten av den stora banan och på vägen ska hästarna hoppa över häckar. Jag är så glad att jag fick följa med fotograferna som jobbar där in på banan när loppet gick. Man kom så nära! Och jag märkte hur himla fort det går över häckarna!! Dessutom fick jag mycket bättre bilder. Bilderna nr 3,6 & 7 är tagna från läktarna ca 50-70 m från banan, resten är tagna max 5 m från hästarna!

Fota på Täby Galopp imorgon

Fotat för några helger sedan.. Fotograf: Anna (jag)
 
Imorgon ska jag fotografera på Täby Galopp igen. Inte för att jag har nått fotojobb eller så, men man kan ju alltid skaffa sig ett, hehe.. Men jag älskar att fota action och sport och det i komb med hästar blir aldrig fel. Bara titta på den här bilden. Loppet har inte enns startat, för detta är när de galopperar ut på banan för att komma till startboxarna, och jag har redan lyckats ta en ganska bra bild. Att fånga ögonblicken i en sport handlar bara om träning och att att någorlunda kunna förutsäga vad som kommer hända och det lär man sig bara genom att fota det om och om igen och hitta vinklarna och motiven som fungerar.
 
Imorgon har jag dock gjort det till mitt mission att fota så få onödiga bilder som möjligt, jag ska kunna komma hem, och bara sätta mig och skriva namn på bilderna för exponeringen och vitbalasen ska jag fixa redan i kameran. Jag ska utnyttja allt jag kan och lärt mig om exponering och komposition. Jag har nämligen inget att förlora, för jag kan inte känna att jag "missar" en bild bara för att jag är noggrann och väntar ut de bra bilderna istället för att fylla hela minneskortet, för galoppen försvinner inte ÄN (de ska ju riva den om några år, komun-politiker-puckona som bestämt!!)! Och jag kommer kunna gå dit i några år till och fota samma saker!

Howls Moving Castle

http://haffalaffa.files.wordpress.com/2010/10/24.jpg
Scen ur filmen "Det levande slottet". Okänd källa.

Jag hade filmkväll med några kompisar ikväll.
Det var så himla mysigt! Först kaosade vi dock lite när vi skulle köpa mat.Men sen bestämde vi oss och det blev entricot med stekt klyftpotatis och en jättegod sallad med körsbärstomater och avokado. En liten insident med att tappat äggpaket resulterade i att vi var tvugna att ta hand om 7 knäckta ägg. Det blev en amerikansk äppelpaj med inbyggd vaniljsås, mycket fascinerande kaka! Efter 40 min var den nämligen färdiggräddad i kanterna men fortfarande helt, helt, helt lös i mitten, och smeten som var där smakade exakt som vaniljkräm! Men det var inte slut där heller utan vi gjorde också smällt choklad som vi doppade clementiner och vindruvor i, så gott! Så gott att vi faliade lite och inte hann smaka på äppelpajen! Haha!
 
Filmen som vi såg är en japansk animefilm som heter "Det levande slottet" på svenska. Riktig bra animefilm! En av mina favoriter faktiskt. Men alla animefilmer är så olika och bra på sina sätt att det är svårt att välja en favorit!

Biblioteket

Inne på en bokhandel i stan. Foto av mig!
Idag har jag suttit 3,5 timme efter skolan i tysta läse-/pluggsalen på biblioteket. Så skönt! Jag känner att man får så mycket gjort. Jag skrev ca 2000 ord uppdelat på två inlämningsuppgifter: en i svenska och en labbrapport i biologi. Även fats jag alltid sagt att jag gillar svenska så måste jag nog säga att biologi är ganska så mycket mer spännande. Dock kan det bero på vad man gör, för att sitta och analysera och diskutera hur miljövänliga vissa produker är utifrån en laboration är riktigt kul. Kanske för att det är så logiskt. Om hushållspappret har hög uppsugningsförmåga av vatten är den bra och det är bara att kombinera massa aspekter och redovisa tester. Jag tycker att det är kul! Svenskan däremot handlade om att skriva ett elakt brev som sågade en författare eller regisörs verk "vid fotknölarna" vilket var mer sorgligt eftersom jag gillade filmen vi var tvugna att såga. Står inte ut med att det är meningen att den där stackars människan ska få det där brevet!! Det var en riktigt svår uppgift! :(

Kära bloggläsare!

Snälla, ta 1,5 minut av ditt liv och kolla på den här filmen! Sprid den gärna!
 

Plugg. Biologi.Fotat med Experia X8 + redigerad med Pixlr-o-matic.

Såhär ser min pluggplats ut, har lärarens powerpoint på datorn och antecknar i mitt nyinköpta block. Vi har prov imorgon, på miljöproblem, så jag gör bara några sista anteckningar, för det känns som att jag kan det mesta. Skön känsla!

Om 40 min har jag landträning, så jag ska göra middag nu och sen bege mig iväg. Älskar att Blogg.se-appen finns till Android nu!!

Foto i vinnarcirkeln

En vinnarcirkelbild fårn Täby galopp.
Dagens galoppbild är orange, och för en gångs skull är det kul att i alla fall någon tittar åt min kameras håll när jag fotar dem. Till vänster ser ni skymten av fotografen som fotar allt officiellt på tävlingarna. Troligen tittar jockeyn in i hans kamera..

Träningsläger i helgen

Bilder på ett lag som tävlade i Kroatien, juni 2012.
 
Jag var på täningsläger i helgen. Medans Blondinbella var på lyxigt spa (inget illa menat mot Blondinbella, det lät jätteskönt!) tränade jag lika mycket på 2 dagar som jag normalt gör på en hel vecka... Vi tränade mest på ett musikprogram som vi fick lära oss - ett lag, alltså åtta personer som simmar samtidigt. Det var verkligen jättekul att träna med så många andra bra, och inspireras och se hur de tränar.
 
Så här efteråt har jag dock jordens träningsvärk i ungefär hela kroppen. Värst är nog insida lår, troligen av för mycket eggbeater (vattentramp/polokick etc.), ett ganska udda ställe att få träningsvärk ändå och jag trodde faktiskt inte att det skulle bli så farligt. Att traska upp och ned för alla trapporna i skolan är inte överdrivet roligt just nu.. vi har skåp på våning 5½, så det blir många steg, men en bra sak är att man i alla fall nedåt kan åka på ledstängerna - rutshelkana!!

En oväntad vinnare

Ponnygalopp på Täby galopp 30/9.
 
Jag var inte ensam bland fotograferna av att överraskas av att sökaren oväntat fylldes av en stor häst i förgrunden. De som hade fotojobb - att fota vinnaren förargade sig över ledarbytet så nära inpå målgången. Jag var också helt säker på att hästen på innerspår, med rött och vitt skulle vinna och fokuserade därför på den. Men när fältet ändrades om fick jag snabbt fokusera om och fick lagom till målgången en bild på vinnaren.Tur att det inte stod lika mycket "på spel" för mig.. jag var ju inte tvungen att leverera en perfekt bild..
 
Jag tycker att det är lite synd att jag inte fångade ponnyn i språnget, den nedersta bilden är fotad precis efter att den "landat" i ett galoppsprång och som enligt mig är den minst smickrande delen av galoppen - då ponnyn har hela sin vikt på frambenen. Sedan fick jag ju heller inte med hovarna i nedersta bilden, men det var inte möjligt med mitt 70-300mm-objektiv som jag hade (helt utzoomat) på kameran - vilket även talar om hur nära ponnyn faktiskt var mig.

Android-app!

Visste ni att blogg.se-appen finns till Android nu också? Den har säkert funnits ett tag men jag hittade den nyss.. hehe!

Det var allt jag ville säga, idag har jag sovmorgon så jag ska äta frukost nu ;) Ha en nice dag!

Ponnygalopp på Täby Galopp 30/9

Alla bilder är fotade av mig, Anna, och får inte användas utan tillstånd. Är du med på bilden? Kontakta mig! :)
 
Det blev en heldag på Täby Galopp igår. Den började redan kl 10 då det var SM i Ponnygalopp. Det kommer fler bilderpå de söta ponnyerna! Sedan fick jag en timmes paus dår jag kunde gå hem, ladda kameran, ladda över bilder och börja redigera. Sen bar det av igen med "vanlig" galopp. Jag fotade alla 9 loppen, så nu har jag ish: 600 bilder att gå igenom, fast nu går det mycket fortare att gallra och så med Windows Fotogalleri  för Windows 7, som jag har på skoldatorn.
 
De 2 nedersta bilderna är fotade med 1/80sek vilket är lite för långt, för jag råkade komma åt slutartiden av misstag (aningens orutinerat..) men det framhäver i alla fall hästarnas rörelse, till skillnad från alla frysta rörelser man brukar få se på galoppbilder.
 
RSS 2.0